11/3/2021, Evon Capital

To the fucking moon!

Evon Capitalin vastine Karo Hämäläisen artikkelille “Löysälle rahalle riittää ottajia – bongaa pahimmat varoitusmerkit” (Taloustaito 3.11.2021) [1] [1] https://www.taloustaito.fi/Rahat/loysalle-rahalle-riittaa-ottajia--bongaa-pahimmat-varoitusmerkit/

Toimittaja Karo Hämäläisen artikkeli Löysälle rahalle riittää ottajia – bongaa pahimmat varoitusmerkit (Taloustaito, 3.11.2021) maalailee piruja seinille käyttäen esimerkkinä Evon Capitalia. On hienoa, että toimintamme herättää kiinnostusta ja keskustelua, oli se sitten positiivista tai negatiivista. Johtuen siitä, että yhtiötämme käytettiin artikkelin varoittavana esimerkkinä, koemme, että on syytä avata laajemmin yhtiön toimintaa ja vastata yhtiötä koskeviin väitteisiin, sillä artikkeli on yksinomaan kirjoitettu toimittajan näkökulmasta.

Haluamme ensiksi selventää yhtiön luonnetta. Mielestämme yhtiötä kuvaa Hämäläisen esittämistä vaihtoehdoista parhaiten vaihtoehdot yksi (vitsi), kaksi (leikkiä) ja neljä (poikamainen unelma), kaikki nämä yhdessä. Huijaukseksi tätä ei voi missään nimessä kutsua. Ainoa taho, jota tässä huijataan lienee yhtiön johto, jolle ei toistaiseksi makseta mitään. Nyt eikä lähitulevaisuudessakaan. Teemme toimintaamme pilke silmäkulmassa, mutta silti tosissaan.

Vaikka osakeantiin voi vapaasti osallistua, on anti suunnattu pääosin nykyisille omistajille ja omistajien kaveripiirille, jotka haluavat mukaan. Me emme siis halua mukaan ihmisiä, jotka eivät ymmärrä yhtiön konseptia ja siihen sijoittamiseen liittyviä riskejä. Evon Capital voisi hyvinkin olla yhdistys, jossa kaveriporukka juo olutta ja keskustelee sijoittamisesta. Haluamme kuitenkin, että meillä on myös yhteinen sijoitussalkku, jonka sijoituksista voimme yhdessä päättää.

Selvennyksenä: Evon Capital ei ole listautumassa pörssiin, paitsi ilmeisesti Karon pörssiin. Harkitsemme asiaa uudestaan ehkä ensi viikolla, jos silloinkaan.

Siteeraten toimittaja Hämäläistä, moni yhtiön asioista kieltämättä toimii vielä tässä vaiheessa kuvaannollisesti pyhällä hengellä. Tekoälyprojektin kulut ovat siihen nähden varsin kohtuulliset, että työstä ei makseta kenellekään palkkaa, maksamme pelkästään minimaalisesta määrästä serveritilaa. Kyseessä ei ainakaan tällä hetkellä ole kovinkaan massiivinen projekti, vaan suhteellisen yksinkertainen systeemi, jota voi jatkojalostaa myöhemmin. Myönnämme tosin sen, että tekoälyprojektimme kutsuminen tässä vaiheessa tekoälyksi loukkaa sekä sanaa teko että äly. Teknologiajohtajamme Haverisen mukaan koodiprojektien kustannukset menee yleensä lähinnä palkkaan eikä rautaan.

Meillä ei tosiaan ole varaa Exceliin, joten emme sitä käytä. Tässä on iso asiavirhe! Sen sijaan käytämme Google Sheetsiä, joka on ilmainen. Sijoittamisen kuluihin on epäortodoksisesti laskettu mukaan myös mahdolliset lainakulut. Arvioidusta noin kolmensadan euron sijoituskuluista on tänä vuonna realisoitunut huomattavasti alle viisikymmentä euroa. Tämä on pääomaan nähden noin 0,2 prosenttia. Pyrimme kaikilta osin minimoimaan ei-pakollisia hallinnollisia kuluja ja muita kuluja, jotka ovat pois itse sijoitustoiminnasta.

Tuloslaskennan periaatteet on avattu osakeannin infopaketissa tarkemmin. Kulut on laskettu hieman yläkanttiin ja tuotot keskimääräisen markkinatuoton mukaisina.

Ehdoton tavoitteemme on tässä vaiheessa kasvattaa pääomaa. Tämän kokoisella salkulla on hankalaa ottaa edes itseään tosissaan. Todennäköisesti toimittajan tähän juttuun käyttämä aika, puhumattakaan lukijoiden ajasta tämän jutun parissa, on yritystä arvokkaampi. Kuten toimittaja ansiokkaasti toteaa, tavoitteenamme on myydä osakkeita suunnilleen matemaattisella arvolla eikä nostaa keinotekoisesti nykyisten osakkeiden arvoa.

Yhtiön menneisyyttä on syytä avata tarkemmin. Vuonna 2019 perustetun yhtiön tavoite oli alunperin tuottaa päästölaskelmia etenkin ravintola- ja matkailualalle. Maailmanlaajuisen pandemian johdosta 2020 tämä kuitenkin epäonnistui, vaikka töitä tehtiin hiki hatussa. Alkuvuodesta 2021 “poikamainen unelmamme” näki ensimmäisen päivänvalonsa, kun päätimme yhteistuumin muuttaa yhtiön suuntaa.

Logomme sikaria tupruttelevalle apinalle löytyy selitys eräästä anekdootista: joidenkin tutkimusten mukaan jopa apinat saattavat voittaa suuret hedgerahastot sijoitustensa tuotoilla. Emme väitä olevamme ammattilaisia, ainakaan vielä, mutta jos apina voi onnistua, niin myös mekin!

Yrityksellä on paljon kaikennäköisiä suunnitelmia, koska olemme nuorten sijoittajien yhteisö, jossa ajatukset saavat vapaasti lentää. Asuntosijoittaminen on herännyt paljon kiinnostusta, ja ehkä mahdollisesti kaukaisessa tulevaisuudessa pääoma siihen riittää, ehkä nopeammin kuin yksittäisellä opiskelijalla yksinään.

Koska kyseessä on lievästi eskaloitunut harrastus, ei ole tarkoituksenmukaista maksaa kenellekään palkkaa toiminnasta. Pääoma on toistaiseksi niin pieni, ettei siihen edes yksinkertaisesti ole varaa. Yhtiö ei edes maksa kulukorvauksia, ja kaiken lisäksi yhtiöjohto maksoi itse jopa omat käyntikorttinsa. Yhtiöjohdon ansaintalogiikasta ei ole meilläkään vielä minkäänlaisia ideoita. Tällä hetkellä yhtiön puuhamiehet ja -naiset keskittyvät yhtiön pyörittämiseen vapaa-ajallaan, jahka yliopisto-opiskeluiltaan ja töiltään ehtivät.

Vertaus Investoriin oli mairitteleva, jopa kunnianosoitus. Katsotaan tätä aspektia sitten parikymmentä miljardia kruunua ja jokunen tuhat uutisjuttua myöhemmin. Meidän ensisijaisena tavoitteena ei ole olla turvallinen, helppo tai Suomen tuottavin sijoitus. Ensisijainen tavoitteemme on olla Suomen eeppisin sijoitusyhtiö eli pitää hauskaa porukalla, lisätä tietoisuutta kansankapitalismista ja luonnollisesti tehdä samalla tuottoa.

“Evon Groupin eli Evon Capitalin eli Tree2u:n osakeanti on helppo kiertää kaukaa [– –]”. Kyllä, jos toimittajat eivät meistä näin aktiivisesti kirjoittaisi. Verkkosivuillamme onkin jo tervetulotoivotus Taloustaidon tunnollisille lukijoille.

Evon Capitalin hallitus ja johtoryhmä